Kluis certificaten


Kluis specialist Sander

Kluis expert Sander Gilles

Heeft u vragen, neem dan contact op

Telefoon: +31 20 123 4567

Email: info@kluiszorg.nl

 

Inbraakwerende kluis certificaten

kluis kopenEen gecertificeerde kluis heeft een certificaat die de weerstand van de kluis weergeeft. Met dit certificaat kunt u waardevolle spullen of contant geld verzekeren. Hoe hoger het certificaat, hoe hoger de W.I.B.: Waarde Indicatie Berging. Maar hoe weet u nu of een kluis daadwerkelijk een inbreker buitenhoudt? Aan de buitenkant van een kluis is dit niet te zien. Natuurlijk kunt u zien dat het er sterk uitziet, maar lijkt dit alleen zo of is het ook daadwerkelijk zo? Om dit inzichtelijk te maken hebben verzekeraars en fabrikanten van kluizen een certificaten systeem bedacht om de inbraakwerende weerstand aan te geven. Een kluis moet worden gebouwd volgens een vast gelegde norm: EN 14450 (S1 en S2) voor privékluizen, en EN1143-1 voor de betere (Grade/CEN/Klassen genoemd) kluizen. In deze norm staat beschreven welke materialen moeten worden gebruikt, welke dikte deze moeten hebben, het aantal schoten en welke diameter deze moeten hebben, wel type gecertificeerd slot gebruikt moet worden, etc. Een fabrikant bouwt aan de hand van deze norm zijn kluizen en biedt deze vervolgens ter controle aan bij een onafhankelijke testinstantie. Door deze testinstantie worden de kluizen getest, en bij een positieve test wordt er een certificaat afgegeven door deze instantie voor het desbetreffende kluistype. Dit certificaat wordt vervolgens aan de binnenzijde van de deur bevestigd. Als u een gecertificeerde kluis koop weet u dat de kluis daadwerkelijk tot een bepaald niveau de inbreker buitenhoudt.

Inhoud van de kluis verzekeren

kluis kopenAls u de inhoud van uw kluis wilt verzekeren bij uw verzekeraar zal deze natuurlijk ook willen weten hoe sterk de kluis is. Dit kan hij zien op basis van het certificaat. Aan de verschillende certificaatniveaus heeft de verzekeraard een geldbedrag gekoppeld voor de dekking van de inhoud. Dit kunnen bijvoorbeeld juwelen of andere kostbaarheden zijn, maar ook contant geld. Dit laatste is alleen niet voor een particulier te verzekeren. Het is dus van belang dat de gecertificeerde kluis die u koopt ook overeenkomt met de waarde van de inhoud.
Gebruik hiervoor de tabel hiernaast.

 

 

Kluis verankeren

Gecertificeerde verankering? Het kluiscertificaat, zowel inbraak- als brandwerend, is pas geldig als de kluis op de juiste wijze is verankerd aan uw woning of bedrijfspand. Een verzekeraar gaat dus pas uitbetalen als er is vastgesteld dat de verankering op de juiste wijze en met de juiste materialen is uitgevoerd. Deze controle vindt pas plaats als de kluis is verwijderd door een inbreker, of tijdens routine controle door de verzekeraar. Dus als u uw kluis zelf gaat verankeren, doe dit dan op de juiste wijze, of laat het doen door een gecertificeerd bedrijf die daar alle ervaring en middelen voor heeft om dit correct te doen. Kluiszorg Nederland is een erkend verankeraar voor uw verzekeraar. U ontvangt een verankeringsbewijs als wij de kluis hebben verankerd.

Brandwerende kluis certificaten

Een gecertificeerde brandwerende kluis heeft een certificaat die de duur aangeeft waarin de inhoudt van een kluis beschermd blijft tegen de hitte van een brand. Welk certificaat u nodig heeft ligt aan de locatie waar de kluis komt te staan, en wat de inhoud is. Er zijn twee toonaangevende normen: EN 15659 en EN 1047-1. Maar hoe weet u nu of een kluis daadwerkelijk de hitte van een brand buitenhoudt? Aan de buitenkant van een kluis is dit niet te zien. De kluizen fabrikant maakt de kluis zo dat hij een luchtdichte kast wordt tijdens een brand. Dit doet hij door expanderende banden tussen het kozijn en de dubbelwandige kluis (gevuld met isolerende materialen) aan te brengen.

Verschillende testnormen

In de brandwerende normen EN 15659 en EN 1047 staat omschreven hoe een brandwerende kluis gebouwd moet worden om de hitte van een brand buiten de deur te houden. De kluizen fabrikant bouwt de kluizen dan volgens de norm en laat hem testen door een onafhankelijk testinstituut die het certificaat verstrekt. Wel is het zo dat de twee normen een andere uitkomst hebben. De norm EN 15659 test namelijk op een temperatuur van 840 graden, en de norm EN 1047-1 op 1090 graden. De rest duur (tijd op certificaat) is wel gelijk en de bereikte binnentemperatuur ook. Er zijn verschillende test- en certificaatnormen voor archiefkasten, brandkasten en datasafes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen papier en (digitale) mediadragers. Hieronder treft u een beknopt overzicht aan van de huidige testen en normeringen.

 

Welke brandwerende kluis heeft u nodig?

Om te weten welke brandwerende kluis u nodig heeft, moet u kijken naar zowel de inhoud als de locatie van de kluis. Wordt de kluis op een betonnen vloer geplaatst en verankerd, dan is de brandwering veel minder belangrijk dan als de kluis op een houten vloer wordt geplaatst. Wat betreft de inhoud: juwelen en sieraden kunnen een veel hogere temperatuur weerstaan dan een mediadrager zoals CD’s, DVD’s en een harde schrijf. Als een CD namelijk boven de 65 graden wordt, verdwijnt het magnetische veld in de disc en daarmee inhoud. Met de CD zelf lijkt dus niks aan de hand, maar als u hem wilt gebruiken blijkt hij leeg te zijn. Kortom; de situatie bepaald het te kiezen brandwerende certificaat. Heeft u een betonnen woning/pand, dan is een 30 minuten brandwerend certificaat vaak ruim voldoende. Is de woning ouder en heeft het nog houten tussenvloeren, ga dan voor een minimaal 60 minuten brandwerend certificaat.

Hieronder vindt u kluizen met de verschillende brandwerende certificaten:

Brandwerende kluis met een 30 minuten brandwerend certificaat
Brandwerende kluis met een 60 minuten brandwerend certificaat
Brandwerende kluis met een 120 minuten brandwerend certificaat

Meer weten: Bel met onze kluisspecialisten: 0342-422239